OTPORI PREMA UČENJU I ŠKOLI

Što nam djeca poručuju kroz otpore prema učenju?

SAVJETI ZA UČENJE

Clio

2/23/20223 min read

Gotovo sva djeca u nekom periodu života doživljavaju otpor prema školi ili nekom predmetu, to je posve normalno. Danas imamo mnogo više informacija o tome što možemo napraviti da bi im taj proces olakšali jer djeca koja imaju pozitivan odnos prema školi u budućnosti imaju veće šanse za osobno zadovoljstvo i poslovni uspjeh.

Ipak, neka djeca uspješnija su u školi od druge djece i puno se lakše nose sa školskim izazovima.

Zašto?
Jer ta djeca imaju razvijene vještine koje ih čine spremnima za učenje i otpornijima kada naiđu prepreke.

Super je što znamo koje su to vještine i kompetencije koje su im za to potrebne i odlična je vijest da sve to možemo razvijati uz male promjene u ponašanju kako bi djetetu olakšali proces učenja i rasta.

otpori prema učenju diječe učenje škola pomoć sa školom
otpori prema učenju diječe učenje škola pomoć sa školom

OTPORI PREMA UČENJU

što nam djeca poručuju kroz otpore?

Važno je da znamo, kada pristupamo djeci, da njihov mozak nije razvijen dovoljno kako bi mogli uvijek na način na koji mi to očekujemo reći ono što žele. Uostalom, i mi odrasli, iako je naš mozak za to razvijen, često se ne znamo ispravno izraziti i kroz neadekvatno ponašanje poručujemo drugima da nam se nešto događa. Isto to rade i djeca i to je posve normalno.

Dijete (osim ako niste jako puno radili s njima na izražavanju emocija) neće reći:

"Mama, želim da se još malo družiš sa mnom."

Reći će:

"Pročitaj mi još jednu priču. Ispričaj mi to opet."

Isto tako, ponekad, kada mu treba vaša pažnja, a vi mu je dajete samo ako nešto ne zna i ne može samo, dijete će reći:

"Ja ovo ne mogu. Ovo je preteško."

otpori prema učenju problemi sa školom pomoć u učenju clio
otpori prema učenju problemi sa školom pomoć u učenju clio

Ono što najčešće čujemo od djece prilikom otpora s učenjem je:

1."Ne da mi se učiti/pisati zadaću/srediti sobu."

Takav je oblik otpor ujedno i najlakše riješiti ako preispitamo neke obrasce ponašanja koji su do toga doveli. Koji je uzrok ovog ponašanja? Zašto se djetetu ne da? Je li to zato što samo traži vašu pažnju? Je li nezainteresirano općenito za školu ili samo za neki predmet? Je li to zato što mu nedostaje predznanja i razvijenih vještina ili je to zato što nema samopouzdanja? Ovisno o uzroku, prilagođavamo metode rješavanja tog, tako čestog problema.

Drugi najčešći problem je odgađanje obaveza do zadnjeg trenutka.

2."Sutra ću. Kasnije ću. Imam još vremena. Test je tek za tjedan dana."

Ovo dijete nema razvijene vještine organizacije vremena i prostora, a vjerojatno mu nisu kompetencije za procjenu važnosti i određivanje prioriteta dovoljni razvijeni. Djetetu trebamo pomoći razvijati strategije učenja, vještine organizacije, ali i samodisciplinu i otpornost.

3."Mrzim školu. Ne želim ići u školu."

Ovdje imamo dublji problem u odnosu prema školi općenito i ovakav tip problema je najteže riješiti, ali je, naravno, moguće, samo zahtijeva malo više truda i preispitivanja nego prva tri.

Moramo se zapitati kakav je naš odnos prema školi. Znamo li zašto djeca idu u školu i što svojim ponašanjem proučujemo o važnosti škole. Jako je važno znati da djeca puno više uče iz onoga što radimo, a ne iz onoga što govorimo, stoga je potebno da naše ponašanje bude odraz naših svjetonazora i razmišljanja o školi (ali i općenito).

pozitivan odnos prema školi i učenju stvara sretnije i uspješnije pojedince

Važno je znati da većina djece u nekom trenutku života iskusi negativan odnos prema školi, učenju ili pojedinom predmetu. Niste zbog toga loš roditelj, to je posve normalna pojava. Međutim, kada vidimo da se taj odnos produbljuje i smeta djetetu u ostvarivanju njegovih potencijala i osjećaja osobnog zadovoljstva, ne trebamo se sramiti dodatno se educirati i pitati pomoć stručnjaka. Svijet se promijenio i zahtjevi pred nama su puno veći, stoga je normalno da nam je ta pomoć potrebna. Bila je i našim roditeljima, ali ju nisu imali gdje tražiti, mi, nasreću, imamo.

Zbog toga sam kreirala svoju online edukaciju. U tijeku su prijave za edukacije koje trebaju omogućiti roditeljima da se bore s najčešćim školskim problemima danas i dati im alate i pružiti strategije za rješavanje tih problema kako bi imali puno više vremena za ugodna obiteljska druženja, a manje vremena gubili na stres oko škole i učenja. Prijavite se na besplatni newsletter kako bi bili u toku s novostima i svaki drugi tjedan primili savjete ili inspirativne priče koje vam pomažu u nošenju s izazovima današnjeg roditeljstva u kontekstu obrazovanja i učenja. Ako imate kakvih pitanja, slobodno mi pišite na angela.cliosdreams@gmail.com ili putem Instagram profila. Veselim se tvojim porukama!