Kako preživjeti online nastavu

Besplatni e-book priručnik koji će olakšati učenje kod kuće

SAVJETI ZA UČENJE

11/4/20214 min read

Kako preživjeti online nastavu

Kratki e-book priručnik za olakšavanje učenja kod kuće koji dobivaš posve besplatno prilikom prijave na newsletter

kako preživjeti online nastavu nastava škola učenje clios dreams
kako preživjeti online nastavu nastava škola učenje clios dreams

Je li ovaj priručnik za tebe?

Imaš barem jedno dijete školske dobi, a kada netko samo spomene online nastavu hvata te panika i ljutnja ili u najboljem slučaju malodušnost. Ti si ona koja mora naći način kako između peglanja, pranja suđa, svojeg posla i kuhanja ručka još ugurati čitanje i provjeravanje dječjih zadataka i moljakanje da napokon pročitaju lektiru ili napišu zadaću iz matematike. Ako još ti ili muž radite od kuće ili se nađete u samoizolaciji, vidiš kaos na pomolu i moliš se da sve ovo napokon prestane.

Nažalost, moram te razočarati. Ovaj priručnik nije magični štapić i neće sam od sebe riješiti sve probleme. Pandemija je zapravo u većini stvari, kao i svaka kriza, kako i na ekonomskom, društvenom i svjetskom planu, tako i u našim malim mikrosvjetovima, pa i u školskom sustavu, samo ukazala na one stvari koje ni do sada nisu funkcionirale, samo je nešto prikrivalo postojanje tih problema. U e-booku se nalaze kratki jednostavni savjeti koje možeš uvrstiti u svakodnevicu da ti pomognu doskočiti tim problemima, suočiti se s ovim izazovom i preživjeti online nastavu.

nastava online work from home clios dreams kako preživjeti online nastavu učenje
nastava online work from home clios dreams kako preživjeti online nastavu učenje

Što je učenje online?

Na početku ove godine, nisam znala ništa o grafičkom dizajnu, nisam znala ništa o marketingu, nisam znala što je SEO, nisam imala pojma o porezima, prodaji i poduzetništvu, a oduvijek sam totalni tudum za informatiku. Bila sam profesorica koja je radila u školi, ispunjavala očekivanja, voljela crtanje i čitanje i sanjala o slobodi kreiranja nastave i sadržaja po svom, bez očekivanja, pritisaka i okvira i o tome da djeca zaista vole učenje, a posebno da vide vrijednost koju im mogu donijeti moji predmeti.

Zatim sam shvatila da svoje ideje mogu provesti ako se posvetim svojem rastu i dodatnim edukacijama. Otvorila sam svoj obrt, crtanje prenijela u grafički dizajn, naučila što je SEO, kako u suvremeno doba funkcionira marketing i sama napravila svoju web stranicu. Sve to naučila sam na edukacijama koje su se održavale ONLINE i na tome sam beskrajno zahvalna.

Naravno da online nastava ne može zamijeniti toplu riječ učiteljice i učitelja, školsku atmosferu i prijateljstva koja se stvaraju u školi, kao ni brzinu, efikasnost i intuitivnost nastave uživo. Ipak, ne želimo im uskratiti mogućnost da usvoje načine kako online nešto naučiti jer je izgledno da će im takav način učenja sigurno koristiti u budućnosti. I da, naravno, djeca ne uče kao odrasli ljudi. Uče još lakše! Njihov mozak napravljen je tako da uči lakše od nas jer je prilagodljiviji i upija sve što se oko njega zbiva poput spužve. Otkud onda toliki problemi u online nastavi?

Jer djeca često nemaju razvijene vještine koji im mi trebamo pomoći razvijati postavljanjem pravila, jasnim usmjeravanjem i stvaranjem poticajne sredine za učenje.

kako preživjeti online nastavu učenje škola kako pomoći djetetu s učenje clios dreams
kako preživjeti online nastavu učenje škola kako pomoći djetetu s učenje clios dreams

Kako preživjeti online nastavu

Online učenje i usvajanje znanja treba u 21.stoljeću biti moguće i izvedivo uz neke jednostavne promjene u navikama i pristupu i razvijanje važnih osobina i vještina kao što su samostalnost i odgovornost, upravljanje vremenom, organizacija, digitalna pismenost, efikasna komunikacija i izražavanje i samovrednovanje, a koje su korisne cijeli život, a ne samo u nastavi ili nastavi online.

Ovaj priručnik obuhvaća neke osnovne smjernice za učenje za koje iskustveno znam da ih mnogi ne provode i ne moraju odgovarati svakome. Možda netko već radi sve navedeno, ali ipak ima probleme. To je normalno i to samo znači da je potrebna dublja analiza problema i dodatne edukacije kakve će uskoro biti dostupne i kod Clio. Navike i vještine navedene u ovom kratkom priručniku su zaista jednostavne, ali nisu lagane i zahtijevaju trud i angažman. Nisu instant-rješenja i moguće je da će dijete na početku pružati otpor promjenama i trebat će mu vremena da se navikne, ali vi ste ti koji možete s ljubavlju, ali odlučno, moderirati to ponašanje kako bi imali bolje rezultate i sretnije dijete.

Ako i ti želiš početi mijenjati svoje navike uz ovaj e-book, pošalji mi poruku na Instagramu ili mi se javi putem e-maila na info@cliosdreams.hr, a dostupan je besplatno za sve one koji se žele pretplatiti na besplatni newsletter.

kako preživjetionline nastavu učenje škola za život clios dreams
kako preživjetionline nastavu učenje škola za život clios dreams