Sretan Dan žena

Što kada se osjećamo bespomoćno?

Clio

3/2/20224 min read

Iako su ovi dani svima teški i živimo s osjećajem nesigurnosti, meni pomaže sjetiti se da nisam bespomoćna. Pomaže mi sjetiti se mnogih žena koje su, u bezizlaznim situacijama, našle izlaz. Brojnih žena koje su rekle ne nasilju i besmislu. Brojnih žena koje su odlučile da će stvoriti svijet koji je drugačiji. Pomaže mi usredotočiti se na stvari nad kojima imam kontrolu.

Ovaj tjedan izradila sam posebnu ilustraciju posvećenu jednoj ženi koja je mlađa od mene, a ipak je već utjecala na svijet. Ta žena zove se Malala Yousafzai, djevojčica koja je talibanima utjerala strah u kosti time što je imala - knjigu, olovku i glas kojim se zalagala za obrazovanje. Malala zna, kao što znaju i svi oni koji žele uspostaviti mrak, mržnju i neznanje, da je čovjek koji razmišlja svojom glavom i ništa ne uzima zdravo za gotovo, najopasniji. On sam odlučuje tko je i kako to želi biti. Ne uklapa se u okvire i postojeći poredak. Ne vjeruje političkim ni vjerskim "liderima" nego ima svoj unutarnji moralni kompas koji zna razlikovati dobro od zla.

malala yousafzai clio s dreams ilustracije za djecu pokloni za djecu dan ženamalala yousafzai clio s dreams ilustracije za djecu pokloni za djecu dan žena
"U svijetu postoje dvije sile, jedna je mač, druga je pero. Postoji i treća, moćnija od obje, a to je žena."

Muhammad Ali Jihnnah

Ovaj citat sam pronašla u knjizi Ja sam Malala, koja mi pomaže nositi se s onim što se događa ovih dana. Jer sva zla svijeta leže u našem nedostatku odlučnosti da obrazovanje i odgoj učinimo najvažnijim faktorom svakog društva. Leže u tome što propuštamo shvatiti da je najgore što možemo napraviti podržavati društvo u kojemu je u redu govoriti drugima što oni jesu i kako da to budu. Leži u tome što zaboravljamo da su upravo one vrijednosti i karakteristike koje vežemo za žene, one koje će spasiti svijet.

Nježnost.

Osjećajnost.

Empatija.

Ljubav.

Razumijevanje. 

Intuicija.

Kreativnost.

Povezanost.

amelia earhart clio s dreams dan žena ilustracije pokloni za djecuamelia earhart clio s dreams dan žena ilustracije pokloni za djecu

Dok sam proučavala povijest žena i žensku emancipaciju, uočila sam kako često žene same sebi koče taj proces. Jedan od razloga je svakako emocionalna manipulacija osjetljivim temama kao što je majčinstvo. Drugi razlog je što često žene danas misle da biti ravnopravne muškarcima, znači biti njima jednake, i to tako da preuzimamo loše strane onoga što poimamo kao muške osobine. Hladnoća, kalkulacija, agresivnost, natjecanje. Onoga što se u društvu smatra poželjnim. Žene su tome dale novu razinu kada su spojile ta dva problema, pa je danas postalo bitno čije je dijete prvo prohodalo ili progovorilo, ali nije bitna količina ljubavi  i razumijevanja koji je žena u taj proces uložila da bi djetetu pružila najbolju podršku. Žene mrze druge žene jer su napravile izbore koji nisu isti kao njihovi, često jer same za njih nisu imale dovoljno hrabosti. To je posve suludo. Opet ponavljam, postoji razlog zašto nam se djeca u školi smiju kada kažemo da je važno sudjelovati, a ne pobijediti. Postoji razlog zašto se djeca hvale time da su dobila odlične ocjene, a ne da su dobri prijatelji nekome ili da su nešto novo naučili

coco chanel paris pokloni ilustracije za djecu dan ženacoco chanel paris pokloni ilustracije za djecu dan žena

Zato što svojim ponašanjem šaljemo poruku da je važno biti prvi ili u pravu, a ne da je važno biti dobra osoba koja raste. U što uopće vjerujemo? Možemo li, kao društvo, promijeniti taj stav?

Možda zvuči ludo, ali čini mi se da možemo. Vidim mnoge žene (ali i muškarce) koje rade na tome. 

Žene, osim što mogu posjedovati sve ove gore navedene karakteristike koje čine svijet boljim mjestom, kada ne glume da su ledene babe (izraz preuzet iz videa koji toplo preporučujem, o snazi ranjivosti na Youtube-u dvaju divnih žena: Sare Peranić i Eve Feldman), često dokazale da mogu biti sve, ujedno i nježne i odlučne, i neovisne i pune ljubavi, pune empatije i razumijevanje, ali čvrsto stajati kada treba reći ne nasilju, diskriminaciji i mraku.

Navedimo samo neke od njih: 

frida kahlo hrabre žene pokloni za djecu dan žena clio s dreamsfrida kahlo hrabre žene pokloni za djecu dan žena clio s dreams

Malala Yousafzai koja je rekla NE mraku neznanja i traži obrazovanje za sve djevojčice kako bi mogle same odlučiti tko su i kako to žele biti.

Emmeline Pankhurst rekla je NE svijetu u kojemu se ženski glas ne čuje i tražila ulazak žena u javni i politički prostor.

Coco Chanel rekla je NE svijetu u kojemu je žena lutka sputana ukrasima u kojima se ne može kretati i stvarala modu za slobodnu ženu.

Jane Goodall koja je rekla Ne nasilju nad prirodom i životinjama, i koja i danas vodi i inspirira druge da se bore za zaštitu okoliša i životinja.

Amelia Earhart koja je rekla NE granicama i stereotipima i srušila rekorde u letenju za žene pokazujući nam da je sve moguće, ako si spremna na težak rad.

Florence Nightingale koja je rekla NE zaostalosti u odnosu prema bolnicama i medicinskom osoblju i stvorila bolje njegovateljstvo i čišće bolnice.

Marie Curie koja je rekla NE neznanju i nemogućnostima za žene i unaprijedila znanost i medicinu.

Marija Jurić Zagorka koja je rekla NE ušutkivanju žena, i stvarala svojeglave ženske likove koji govore što misle!

Frida Kahlo koja je rekla NE društvenim okvirima i ponosno bila ono što jest.

Rosa Rarks koja je rekla NE rasizmu i ustala u obranu ljudskih prava, tako što je sjela.

Misliš li i dalje da si bespomoćna?

TJEDAN HRABRIH ŽENA KOD CLIO

SRETAN DAN ŽENA

Kako bi što više djevojčica i žena dobilo svoje ohrabrujuće poruka ze Dan žena, kod Clio od 1.3. do 8.3. traje velika promocija ilustracija hrabrih žena.

marie curie coco chanel ilustracije za djecu pokloni za djecu dan žena
marie curie coco chanel ilustracije za djecu pokloni za djecu dan žena