5 pitanja koja pripremaju za školu

Škola se bliži i sa svih strana iskaču vam savjeti za to kako da se pripremite, stoga sam ja odlučila napisati neke malo drugačije savjete.

SAVJETI ZA UČENJE

8/24/20233 min read

group of people wearing white and orange backpacks walking on gray concrete pavement during daytime
group of people wearing white and orange backpacks walking on gray concrete pavement during daytime

Ako ne pripremate prvašiće, razmislite o tome kako ste se dosada pripremali za novu školsku godinu? Savjetuju vas obično da ste kupili kupite pribor, knjige i torbu ili da podsjetite djecu da ponove neko gradivo ili da čitaju lektiru? Djeca na to gunđaju, a vi se pitate, postoji li nešto više od toga?

Postoji li još nešto što možemo učiti djecu da se raduju školi, ali i da ih zaista pripremi na školu kada je teška i zahtjevna?

Ovdje sam za vas pripremila 3 pitanja koja možete postaviti djeci koja će vas potaknuti razmišljanje, započeti zanimljive razgovore, povezati vas i stvarati novi pogled na školu i učenje.

Kako pripremiti dijete za školu?

učenje
učenje

Bez obzira na to kreće li dijete u prvi razred ili se vraća starim prijateljima, ovo pitanje pomoći će vam da bolje upoznate svoje dijete i da stvarate pozitivnu atmosferu oko početka škole. Ako ste usredotočeni samo na popis obaveza ili ste stalno u brizi i stresu, to baš ne pomaže djetetu da se prilagodi promjeni u rutini koja slijedi, a ni tome da ima pozitivan odnos prema školi. Lijepo se podsjetiti na to da je u školi s nama uvijek netko naš.

1. Koga jedva čekaš vidjeti/upoznati?

2. Što najviše želiš naučiti?

Puno razglabamo o ocjenama za koje već i vrapci na grani znaju da ne moraju nužno imati veze sa znanjem. Upoznajte svoje dijete i njegove interese tako što ćete saznati od njega što želi novo naučiti u sljedećoj školskoj godini. Ujedno time potičete pozitivan odnos prema učenju.

motivacija
motivacija

Na taj način pripremate dijete za svakodnevne školske situacije, normalizirate da dijete ponekad nešto ne razumije i dajete mu mogućnost pripremiti alate za to da se samostalno s tim suočava. Učite ga ujedno da je tražiti pomoć poželjna strategija, te da ima mogućnost i moć razviti i neke druge.

3. Što možeš napraviti kada u školi nešto ne razumiješ?

4. Kako ćeš nastaviti kada bude teško?

Vidim da često roditelji žive u uvjerenju da, ako škola nije lagana, nešto s njihovim djetetom nije u redu. To nije istina! Mozak treba izazov i mora mu biti teško da nešto novo nauči! Umjesto toga, pripremimo se za realističan scenarij i pripremimo dijete za rješavanje problema.

Pogreške su sastavni dio svakog učenja, a zdrav odnos prema njima omogućava nama i djeci i osobni, emotivni i intelektualni rast.

Ako isprobate neka od ovih pitanja, podijelite sa mnom reakcije vaše djece na ovaj način pripreme za školu na Instagramu ili na angela.cliosdreams@gmail.com.

5. Što možeš napraviti kada pogriješiš?

Ako se ponekad osjećaš frustrirano i kao da samo tvoje dijete ne voli školu ili učenje, znaj da ovdje nisi sama. Škola se promijenila je i teško je sve to uskladiti. U radu s takvim mamama osmislila sam Prvu pomoć za učenje, program za mame koje se žele prestati raspravljati oko škole i koje žele školu s manje stresa. Za sva pitanja, tu sam za tebe na društvenim mrežama ili putem emaila.

Kako postati mama superučenika

Ako tvoje dijete ne pruža veliki otpor prema školi, ali se teško pokreće, koncentrira, možda je prestrašeno oko škole ili ga samo ništa ne zanima te imaš osjećaj da ne zna kako iskoristiti sve svoje potencijale, što te čini zabrinutom, u pripremi je novi program koji će se baviti motivacijom, koncentracijom i otpornošću. Na upitniku ispod možeš izraziti svoj interes kako bih te kontaktirala s posebnom ponudom kada krene.